prirodno matematički fakultet podloga naslov

Prirodno-matematički fakultet

  /  Događaji   /  Direktor američkog centra za istraživanje AI sigurnosti dr. Edmon Begoli dolazi na PMF Sarajevo

Direktor američkog centra za istraživanje AI sigurnosti dr. Edmon Begoli dolazi na PMF Sarajevo

U saradnji s respektabilnom domaćom IT kompanijom Info Studio, Prirodno-matematički fakultet Univerzitata u Sarajevu s ponosom predstavlja seriju predavanja i radionica koje će održati gostujući predavač dr. Edmon Begoli, direktor prvog centra za istraživanje AI sigurnosti iz Oak Ridge Nacionalne Laboratorije u SAD-u.
Dr. Begoli je i profesor kompjuterskih nauka na odsjeku za elektrotehniku i računarstvo Univerziteta u Tennesseeju, a njegove bogate akademske kvalifikacije učinile su ga i traženim gost predavačem na univerzitetima poput Stanforda, Cambridgea, Berkeleyja i drugih svjetski renomiranih univerziteta.

Predavanja i radionice otvaraju vrata sudionicima da se upoznaju s najnovijim temama u području IT industrije i umjetne inteligencije (AI), omogućujući im da steknu dragocjeno znanje i iskustva od svjetski priznatog stručnjaka.

Teme i raspored događaja:

1. Alan Turing u Bletchley Parku

Vrijeme i mjesto: Utorak 7. maj, u 12 sati, ABG Prirodno-matematički fakultet UNSA

Opis: Uprkos filmskim portretima visokog profila i holivudskoj fikciji, stvarni doprinos Alana Turinga i njegovog tima u Bletchley Parku ostaje uglavnom neshvaćen. ORNL-ov direktor CAISER-a Edmon Begoli istražuje pravu ulogu Turinga i tima, uključujući neke od prvih žena kriptologa, u donošenju savezničke pobjede u Drugom svjetskom ratu. Edmon će također podijeliti svoje lične uvide iz nedavne posjete Bletchley Parku gdje je istraživao kako su Turing i njegove kolege pomogli da se razbije njemački šifrar Enigma tokom Drugog svjetskog rata i pokrene kompjuterska revolucija.

2. Mitovi, stvarnost i rizici razvoja generalne vjestačke inteligencije (AGI)

Vrijeme i mjesto: Utorak 7. maj, u 13 sati, ABG Prirodno-matematički fakultet UNSA

Opis: Pojava vještačke generalne inteligencije (AGI), ako se realizira u svom maksimalnom potencijalu, biće jedan od najvažnijih događaja u povijesti covječanstva. Sa druge strane, ovu temu prate česta preuveličavanja, neutemeljeni strah i neznanstvena predviđanja. U ovom predavanju, Begoli će predstavit ključne znanstvene i razvojne napretke u ovoj oblasti, potencijalne dalje pravce razvoja, rizike i ključna pitanja na temu sigurnosti za čovječanstvo.

3. Arhitektura naprednog LLM-a

Vrijeme i mjesto: Četvrtak 9. maj, u 13 sati, VRC Prirodno-matematički fakultet UNSA

Opis: U ovom LLM predavanju ući će se u teoretske, praktične i arhitektonske detalje iza sučelja modernog chatbota baziranog na naprednom LLM-u. Specifično, obradit će se detalji kako se LLM trenira, koje su ključne funkcije (word embedings, positional embeddings, multi-headed attention), samonadzirano učenje i ostali napredni pristupi razvijanju modela. Diskutovati će se o razlikama među modelima, naprednim tehnikama optimizacije, nekim nedostacima LLM-ova i u kom pravcu se razvija ova oblast.

Sva predavanja i radionice su otvorenog karaktera i svi zainteresirani su pozvani da se pridruže ovim inspirativnim izlaganjima i diskusijama.

Info Studio, kao partner ovog događaja, prepoznaje važnost saradnje sa obrazovnim institucijama i podržava inicijative koje promiču znanje i tehnološki napredak. Njihova stručnost i posvećenost kvaliteti u području informacijskih tehnologija čine ih ključnim partnerom za ovakve događaje.

Ovo je prilika da budete dio inspirativne rasprave o budućnosti IT industrije i steknete znanje i iskustvo za sagledavanje budućih trendova.