02 Mar, 2021
BosnianBAEnglish (UK)

Kratke informacije o studiju hemije......

Mjesec juni je mjesec prijemnih ispita putem kojih još jedna mlada generacija dobiva punopravno članstvo u društvu akademskih građana.Izbor studija je jedna od presudnih odluka u životu, jer nas ona opredjeljuje za zanimanje narednih nekoliko decenija godina. Jedan od takvih je i studij hemije. Ovaj tekst ima namjeru da da nekoliko podataka i uputa za one kandidate koje se nisu odlučili šta studirati.

NOVI SMJER NA ODSJEKU - Kontrola kvaliteta i zaštita okoliša

Šta je hemija?

Po definiciji hemija (od grčke riječi chema-sveta, božanska vještina) je prirodna nauka koja proučava sastav i građu tvari, kao i hemijske reakcije koje dovode do promjene te tvari. Promjene se dešavaju stalno različitom brzinom, u mikro i marko svijetu, u nama i oko nas tako da je hemija najživotnija nauka. Zrak koji udišemo, ugljik-dioksid koji izdišemo, voda koju pijemo, proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini koje jedemo, lijekovi kojima se liječimo, atomska bomba kojom se uništavamo.... i još stotine hiljada spojeva, sva je to predmet izučavanja hemije.

Hemija se izučava na Odsjeku za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. U toku 50-godišnjeg postojanja ove znanstveno-obrazovne institucije izašle su hiljade diplomiranih studenata hemije, koji su našli svoje mjesto u privredi, zdravstvu, prosvjeti...

Organizacija nastave!?

Studij hemije na Odsjeku za hemiju ima tri usmjerenja: Opšti smjer, Nastavnički smjer i smjer Kontrola kvaliteta i zaštita okoliša.

I ciklus studija na Odsjeku za hemiju traje 4 godine i nosi 240 ECTS bodova na sva tri smjera. Završetkom I ciklusa studija na Odsjeku stiče se zvanje Bakalaureat.

II ciklus na Odsjeku za hemiju traje jednu godinu i nosi 60 ECTS bodova. Završetkom II ciklusa studija na Odsjeku za hemiju stiče se zvanje Magistar.

Trenutno se vrši upis za II ciklus studija na Opštem i Nastavničkom smjeru, dok će za smjer Kontrola kvaliteta i zaštita okoliša II ciklus studija početi od Ak. 2017/2018. godine.

III ciklus studija na Odsjeku za hemiju traje tri godine i nosi 180 ECTS kredita. Završetkom III ciklusa studija stiče se zvanje Doktor hemijskih nauka na opštem smjeru i Doktor hemijskih nauka u obrazovanju na zajedničkom studiju Prirodne i matematičke nauke u obrazovanju.

Rangiranje kandidata pri upisu na I ciklus studija vrši se na osnovu uspjeha u srednjoj školi, pri čemu u zbir ulazi opšti uspjeh, te ocjene iz predmeta Hemija, Matematika, Fizika i Maternji jezik. Rangiranje kandidata pri upisu u II ciklus studija vrši se na osnovu uspjeha na I ciklusu studija.

Mogućnost zaposlenja!

Mogućnost zaposlenja po završetku studija hemije su raznovrsne. Studenti sa završenim opštim smjerom mogu raditi u hemijskim laboratorijama različitih profila i namjena, zatim u različitim granama hemijske industrije kao i u farmaceutskoj industriji, metalurgiji, petrohemiji, u medicinskim ustanovama, te uz određene uslove u visokoškolskim ustanovama. Studenti sa završenim nastavničkim smjerom mogu raditi kao nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama, te na visokoškolskim ustanovama.

Ako se odlučite da studirate ovu „čudesnu“ nauku dočetak će vas prekrasno zdanje poznatog sarajevskog arhitekte, akademika Juraja Neidhardta sa prostranim, svijetlim aulama, amfiteatrima, učionicama, kabinetima i lijepo opremljenim laboratorijama.

A što je najvažnije, dočekat će vas strpljivi, blagonakloni i visokoeducirani kadrovi-asistenti i nastavnici-naučnici koji će vam velikodušno prenijeti svoje znanje.

Zapamtite, i ljubav je hemija, a važi i obrnuto.

 

Odsjek za hemiju

Prirodno-matematički fakultet Sarajevo

Zmaja od Bosne 33-35

71000 Sarajevo

 

Sekretarijat Odsjeka za hemiju

Tel: 033/ 279-906

E-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

www. pmf.unsa.ba/hemija

 

Studentska služba

Tel: 033/279-985

E-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

Gdje smo?

  

 

 

 

 

 

Studirajte hemiju

Promo letak

 

logo

 
 
Na početak